mencursus
Lees meer 

Voor menners zonder menervaring.

Een combinatie van menles en een tweedaagse trektocht. Dit programma is opgezet voor mensen die nog niet kunnen mennen, maar dit graag willen leren. Gedurende vier dagen wordt de basis van de mentechniek geleerd, welke tijdens een tweedaagse trektocht in de praktijk wordt gebracht.
Er wordt lesgegeven met als doelstelling om zo snel mogelijk in staat te zijn zelfstandig in de locale omstandigheden buiten te mennen. Veel aandacht wordt natuurlijk besteed aan het op- en aftuigen en aan het aan- en uitspannen en de verzorging van de paarden.
Het mentoestel wordt gebruikt om de basis van de leidselvoering te leren. Om het ‘sturen’ van de aanspanning onder de knie te krijgen zullen onder meer kegeltjes worden gereden.

 

Dag 1: Aankomst vanaf 18.00 uur. Kennismaking met de paarden en diner om 20.00 uur.

Dag 2: We beginnen met een beetje theorie, daarna aan ’t werk met het mentoestel om de leidselvoering onder de knie te krijgen. Vervolgens het gereed maken van de aanspanning en de paarden. Daarna het optuigen en het afstellen van het tuig. Bij het aanspannen wordt natuurlijk de nodige aandacht aan de veiligheid besteed. Vervolgens gaan we op eigen terrein rijden en maakt u kennis met het echte mennen!

De eerste ochtend eindigt zo rond 12.30-13.00 waarna we gaan lunchen. ’s Middags is er een vrije middag. Wij kunnen u tips geven voor bezienswaardigheden in de buurt.


 

Dag 3: De ochtend wordt er wederom lesgegeven, waarbij vooral een herhaling van de leidselvoering plaatsvindt en met het mentoestel en tijdens het mennen. Op- en aftuigen alsmede aan en uitspannen wordt herhaald. Op eigen terrein wordt geoefend rechtuit te gaan en bochtjes. ’s Middags wordt kegeltjes gereden en een korte buitenrit gemaakt.

Dag 4: Alles wordt weer herhaald en geoefend (mentoestel, op- en aftuigen, aan- en uitspannen, kegeltjes rijden) en vervolgens wordt weer een korte buitenrit gemaakt. ’s Middags is er een vrije middag om de menspieren een beetje tot rust te laten komen.

Dag 5: Deze dag staat in het teken van het toepassen van het geleerde: We gaan een dagtocht maken waarbij we enerzijds ‘educatieve’ plekjes opzoeken zoals hellingen, passage van beekjes, smalle straatjes in een gehuchtje en anderzijds gewoon kunnen genieten van de natuur en het mennen op zich. De lunch gebruiken we in het plaatselijke restaurant in Blond. De paarden blijven op het marktplein onder de platanen. ’s Middags mennen wij verder en keren eind van de middag terug naar de manege

 

Dag 6: Vandaag begint het avontuur van de tweedaagse trektocht. Het mennen wordt nu echt toegepast in de natuur: smalle en brede paden, slingerpaden, heuvel op heuvel af, dichte bebossing, door het water kortom te veel om op te noemen. Super om het ‘echte mennen’ onder de knie te krijgen. Na een mooie ochtend kunnen we genieten van een verzorgde picknick, altijd een heerlijk rustpunt op de dag. 's middags mennen we via heuvelachtig terrein en holle wegen, langs vele schilderachtige meertjes. We overnachten in een hele charmante chambre d'hôtes hetzij in een landhuis hetzij in een dependance van een kasteel. Na verzorging van de paarden wordt door onze gastvrouw een heerlijk diner geserveerd.

Dag 7: De volgende dag gaan we via Conore terug richting de manege. Hier treffen wij een landschap aan met hele mooie menpaden. Wat breder en een iets opener coulisselandschap en steeds weer verrassende historische gehuchtjes. 's Avonds wordt op de laatste dag, na het uitgebreide diner, eventueel een kampvuur gemaakt.

Dag 8: Ontbijt, afscheid van de paarden en vertrek (uiterlijk 10.00 uur).

Prijs seizoen 2014: € 925*

*Prijs per persoon per week inclusief mennen op 6 dagen, 7 nachten, volpension op basis van verblijf in een 2 of meerpersoonskamer, vanaf de eerste dag het diner tot de laatste dag ontbijt, exclusief 1 lunch in een restaurant en vervoer van en naar ons adres.


Data 2024


dag van aankomst
halve of hele dag te paard of te koets
dag van vertrek
geen plaatsen meer vrij